Executive Coaching

Wat goed gaat in de directiekamer komt zichtbaar tot leven in de organisatie. Mensen werken met plezier, doen wat ze kunnen, leveren bijdragen, denken mee. Wat er niet goed gaat in de top vertaalt zich in frustratie en gaat ten koste van de kwaliteit en/of de opbrengst.

Definitie van kwaliteit is: voorkómen van verspilling. Verspilling van geld, materiaal, energie, mensen, producten, relaties, plezier, geluk etc.

Middel of doel?

Coaching is een middel. Geen doel op zich. Coaching heeft natuurlijk wel een doel en ook een concreet doel: om een in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk resultaten te halen. Hierin onderscheidt coaching zich van therapie: alle inspanningen zijn gericht op resultaat. Voor executive coaching, dat wil zeggen coaching voor de Leiding, luistert dat nog nauwer. Het gaat er om juist die elementen boven water te krijgen, die ervoor zorgen dat er een kink in de kabel schiet. Dat betekent dat we niet met ellenlange verhalen en voorbeelden aan de gang gaan, maar direct, concreet en to the point onderzoeken wat er nodig is om die blokkade op te ruimen. Executive coaching is het meest effectieve middel om de organisatie doelen te bereiken.

Waartoe werk je?
“Als je een schip wil bouwen, roep dan geen mannen bij elkaar om hout te verzamelen, het werk te verdelen en orders te geven. In plaats daarvan, leer ze verlangen naar de enorme eindeloze zee.”
Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944)

Voordat je besluit om een gesprek aan te vragen met een coach kun je je de vraag stellen: Wat is het doel van mijn werk? Wat wil ik bereiken? Waar gaat het me om? En als je eerste antwoord is: geld verdienen, omzet maken, dan is de volgende vraag: wat wil je daarmee bereiken? En dan kom je op het niveau uit waar je werkelijk het verschil kunt maken. Dan ga je zien dat ook geld een middel is en geen doel.

Doelen van coaching voor leiders
Effect

Mensen worden meer mens, mensen kunnen authentieker presteren, er komt meer rust in organisatie en meer creativiteit hetgeen nodig is om de organisatiedoelen te bereiken.

Voorbeelden van vragen:

Maak een afspraak voor een – gratis - telefonische intake. Aan de hand daarvan beslis je of je verder wilt.

Management Team Coaching

“Wij bestaan allen slechts uit bontgevlekte flarden, die zo los met elkaar zijn verbonden dat elk ervan voortdurend fladdert zoals hij wil: daarom bestaan er evenzovele verschillen tussen ons en onszelf als tussen ons en de anderen.”

Michel de Montaigne
Management Team Coaching

Een managementteam is een verzameling mensen met een gezamenlijk doel en een eigen manier van werken. Er ligt een concrete opdracht ten behoeve van het primaire proces. En daarmee begint het. Een team is een levend organisme met een eigen geschiedenis en een eigen toekomst. Een managementteam staat op de brug van het schip en zet de koers uit. Eén koers, waar iedereen zich in kan vinden. Tijd voor bundeling van de krachten. Teamcoaching.

Teamleden

Ieder teamlid brengt een geschiedenis mee (zijn vorige team-ervaring) en een verlangen (in deze baan ga ik het beter doen). Dat laatste kan allerlei vormen aannemen: varierend van zoveel mogelijk invloed willen hebben, meer omzet realiseren, groeien, marktuitbreiding, productontwikkeling, tot een wens om goed contact met collega’s te hebben. ‘Jan’ heeft op het netvlies om zijn passie in zijn werk kwijt te kunnen en ‘Carla’ wil graag scoren.

Ieder persoon zijn eigen toon

Deze soms aanzienlijke onderlinge verschillen maken een team tot een boeiende leeromgeving: je bent min of meer tot elkaar veroordeeld waardoor de ergernissen en meningsverschillen hoog kunnen oplopen. Voor iedereen is er in een MT veel te leren over jezelf. Over je aannames, je vooroordelen en je gewoontes. En natuurlijk ook over hoe je met elkaar meer voor je organisatie kunt bereiken dan ooit individueel mogelijk is. Elkaar steunen en van elkaar leren is daarom het belangrijkste van een team-coaching traject.

Nobody is perfect, but a team can be

Soms werk ik alleen, soms werk ik samen met anderen als ik met een team aan de slag ga. Ik heb een groot netwerk van professionele collega’s. We ontwerpen een traject in samenspraak met de opdrachtgever. Een traject met creatieve en slimme hulpmiddelen, goede vragen in een vrije, prettige werkruimte.

Voorbeelden van teamcoachingsvragen
Teamcoaching kan bestaan uit een of meerdere bouwstenen

Laat je inspireren door Simon Simek: Zo werkt het als je een team wilt meekrijgen.

Werkwijze

Aan de top is feedback krijgen en off-the-record sparren niet altijd mogelijk. Daar spelen immers tegenstrijdige belangen. Van mij als executive coach kun je verwachten dat ik je in de spiegel laat kijken. Je vastgeroeste gewoonten en je leerpunten komen daarbij natuurlijk aan de orde. Ook komen je sterke punten weer volop in het licht te staan. Daarnaast kun je met mij in vertrouwen zaken bespreken die nog niet uitgekristalliseerd zijn of zaken die binnen het bestuur of de organisatie gevoelig liggen.

We gaan doelgericht aan het werk met je vraag. Geen rituele dansen, we beginnen met wat zich aandient. Ik ben direct en zorgzaam in het teruggeven van wat ik ervaar, zie en hoor. Ik spreek je taal en ik kan me snel in je werkwereld inleven. Ik laat je zien wat het effect is van je denken en doen. Tijdens het traject vind je de kern van je vraag en weet je wat nodig is om een volgende stap te maken.

Soms stel ik alleen vragen, soms ben ik gids of leraar. Ik ben praktisch; mocht er iets nodig zijn, dat je niet bij mij kunt vinden dan weet ik de weg in het doolhof van bureaus, consultants en organisatiehulp. Meestal heeft een traject een doorlooptijd van een paar maanden, drie tot zes gesprekken, maar je kunt uiteraard op ieder moment beslissen om te stoppen. Als we elkaar eenmaal kennen, kun je ook onregelmatig voor een update komen. De coaching is in Hilversum of op een plek die je beter uitkomt.

Saskia Teppema is associated EMCC/NOBCO – senior practitioner – werkt volgens de gedragscode en leveringsvoorwaarden van de NOBCO. (www.nobco.nl )

Supervisie en Workshops voor coaches, trainers en begeleiders

Supervisie is een energiek en onmisbaar instrument om professioneel in je werk te blijven staan. Persoonlijke en professionele ontwikkeling is nodig om je scherp te houden op je eigen thema’s en dat is nodig voor de kwaliteit van je werk. Het is ook een manier om je kennis op te frissen en om nieuwe inspiratie op te doen. Saskia faciliteert groepen of groepjes professionals met een breed scala aan werkvragen.

In de supervisie kun je ervaren hoe je in toenemende mate jezelf als instrument ‘vrij’ kunt inzetten. Collega’s zijn daarbij van onschatbare waarde. In de supervisie leert iedereen. Ook degene die geen vraag inbrengt. Achteraf blijkt altijd dat belemmerende overtuigingen of oude gevoelens toch de vrijheid in de weg staan. Heerlijk om die weer op te ruimen.

Het programma van de Supervisie wordt bepaald door de vragen van de deelnemers, de aanpak is gebaseerd op acceptatie van wat er speelt en de behoefte aan transformatie. Reflectie, meditatie, onderzoek, bekende modellen zoals TA en het toepassen van de toolbox zijn al naar gelang methodes om effectief te werken.

Meer weten over SUPERVISIE? Vul het contactformulier in of bel.

Workshops

Naast de reguliere supervisie geef ik ook een open workshop waarin twee thema’s centraal staan: Projectie en Overdracht. Op deze twee elementen, die in iedere relatie spelen en die cruciaal zijn in een coach – of trainersomgeving, krijg je in de workshop een dieper inzicht. Zinvol en goed voor al je relaties, professioneel en persoonlijk.

Lees verder

Workshops ‘Overdracht en Projectie’

op aanvraag

Voor: trainers, coaches, therapeuten, begeleiders, opleiders, leiders, HR professionals.

Duur:Twee dagdelen / max 12 personen per groep
Plaats:o.a. Hilversum  
Onderwerp:‘Mastering’ van overdracht en projectiegevoelens – en gedrag.
Trainer:Saskia Teppema

 

‘Heb je alle communicatiecursussen gedaan en voel je je soms nog steeds onzeker?’
‘Denk je wel eens: ‘Voegt, wat ik bied, eigenlijk wel voldoende toe?’
‘Stijgt het bloed naar je hoofd als iemand je iets heftigs vertelt?’
‘Twijfel je aan je professionaliteit als je een hotemetoot aan tafel hebt?’
‘Voel je je wel eens onmachtig als je iemand niet kunt helpen?’
Hoe voel je je?

Deze gevoelens, die ik maar al te goed ken, heb ik op allerlei verschillende aanvliegroutes benaderd. De vragen rond ‘overdracht en projectie’ hebben altijd een rol gespeeld in mijn professionele leven. En bij jou? Hebben je trainingen, je studie en je coaching afdoende geholpen om je duurzaam gelukkig en vrij te voelen, los van wat je allemaal meemaakt? Of ben je nog steeds snel van de kaart of reageer je overgevoelig op situaties?

De sleutels

Overdracht en projectie, samen met alles wat er op het relatiegebied gebeurt, is op iedere opleiding een bekend thema voor coaches, trainers en in leiderschapstrainingen. Wat me duidelijk is geworden in het werk met college trainers en coaches, dat het voor de meesten een moeilijk grijpbaar fenomeen is, die overdracht: juist omdat het ook een belangrijk doel dient, namelijk inlevingsvermogen. En daar zijn coaches en (bege)leiders doorgaans heel goed in. Met overdrachts - thema’s valt heel goed te werken, als je weet waar bij jezelf de sleutels te vinden zijn.

Plaats: Op een in overleg uitgezochte locatie
Of: Gerardus Gullaan 15, 1217 LM Hilversum
Kosten vanaf: € 120,00 p.p., exclusief BTW, inclusief: handout, koffie, thee, lunch.
Aantal deelnemers: maximaal 12 per workshop
Contact: per mail: info@saskiateppema.nl. Of telefonisch: 06-51364083
Bereikbaar: Met auto –deels betaald -parkeren in de buurt. 7 minuten lopen vanaf Hilversum Centraal.
Saskia is coach en trainer, specialist in communicatie en relaties, schrijver en spreker. Zij geeft deze workshop ’Overdracht en Projectie’ ook in company, o.a. op diverse coachopleidingen.

Neem contact op via het contactformulier.

lees meer...