Executive Coaching

Wat goed gaat in de directiekamer komt zichtbaar tot leven in de organisatie. Mensen werken met plezier, doen wat ze kunnen, leveren bijdragen, denken mee. Wat er niet goed gaat in de top vertaalt zich in frustratie en gaat ten koste van de kwaliteit en/of de opbrengst.

Definitie van kwaliteit is: voorkómen van verspilling. Verspilling van geld, materiaal, energie, mensen, producten, relaties, plezier, geluk etc.

Middel of doel?

Coaching is een middel. Geen doel op zich. Coaching heeft natuurlijk wel een doel en ook een concreet doel: om een in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk resultaten te halen. Hierin onderscheidt coaching zich van therapie: alle inspanningen zijn gericht op resultaat. Voor executive coaching, dat wil zeggen coaching voor de Leiding, luistert dat nog nauwer. Het gaat er om juist die elementen boven water te krijgen, die ervoor zorgen dat er een kink in de kabel schiet. Dat betekent dat we niet met ellenlange verhalen en voorbeelden aan de gang gaan, maar direct, concreet en to the point onderzoeken wat er nodig is om die blokkade op te ruimen. Executive coaching is het meest effectieve middel om de organisatie doelen te bereiken.

Waartoe werk je?
“Als je een schip wil bouwen, roep dan geen mannen bij elkaar om hout te verzamelen, het werk te verdelen en orders te geven. In plaats daarvan, leer ze verlangen naar de enorme eindeloze zee.”
Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944)

Voordat je besluit om een gesprek aan te vragen met een coach kun je je de vraag stellen: Wat is het doel van mijn werk? Wat wil ik bereiken? Waar gaat het me om? En als je eerste antwoord is: geld verdienen, omzet maken, dan is de volgende vraag: wat wil je daarmee bereiken? En dan kom je op het niveau uit waar je werkelijk het verschil kunt maken. Dan ga je zien dat ook geld een middel is en geen doel.

Doelen van coaching voor leiders
Effect

Mensen worden meer mens, mensen kunnen authentieker presteren, er komt meer rust in organisatie en meer creativiteit hetgeen nodig is om de organisatiedoelen te bereiken.

Voorbeelden van vragen:

Maak een afspraak voor een – gratis - telefonische intake. Aan de hand daarvan beslis je of je verder wilt.

Management Team Coaching

“Wij bestaan allen slechts uit bontgevlekte flarden, die zo los met elkaar zijn verbonden dat elk ervan voortdurend fladdert zoals hij wil: daarom bestaan er evenzovele verschillen tussen ons en onszelf als tussen ons en de anderen.”

Michel de Montaigne
Management Team Coaching

Een managementteam is een verzameling mensen met een gezamenlijk doel en een eigen manier van werken. Er ligt een concrete opdracht ten behoeve van het primaire proces. En daarmee begint het. Een team is een levend organisme met een eigen geschiedenis en een eigen toekomst. Een managementteam staat op de brug van het schip en zet de koers uit. Eén koers, waar iedereen zich in kan vinden. Tijd voor bundeling van de krachten. Teamcoaching.

Teamleden

Ieder teamlid brengt een geschiedenis mee (zijn vorige team-ervaring) en een verlangen (in deze baan ga ik het beter doen). Dat laatste kan allerlei vormen aannemen: varierend van zoveel mogelijk invloed willen hebben, meer omzet realiseren, groeien, marktuitbreiding, productontwikkeling, tot een wens om goed contact met collega’s te hebben. ‘Jan’ heeft op het netvlies om zijn passie in zijn werk kwijt te kunnen en ‘Carla’ wil graag scoren.

Ieder persoon zijn eigen toon

Deze soms aanzienlijke onderlinge verschillen maken een team tot een boeiende leeromgeving: je bent min of meer tot elkaar veroordeeld waardoor de ergernissen en meningsverschillen hoog kunnen oplopen. Voor iedereen is er in een MT veel te leren over jezelf. Over je aannames, je vooroordelen en je gewoontes. En natuurlijk ook over hoe je met elkaar meer voor je organisatie kunt bereiken dan ooit individueel mogelijk is. Elkaar steunen en van elkaar leren is daarom het belangrijkste van een team-coaching traject.

Nobody is perfect, but a team can be

Soms werk ik alleen, soms werk ik samen met anderen als ik met een team aan de slag ga. Ik heb een groot netwerk van professionele collega’s. We ontwerpen een traject in samenspraak met de opdrachtgever. Een traject met creatieve en slimme hulpmiddelen, goede vragen in een vrije, prettige werkruimte.

Voorbeelden van teamcoachingsvragen
Teamcoaching kan bestaan uit een of meerdere bouwstenen

Laat je inspireren door Simon Simek: Zo werkt het als je een team wilt meekrijgen.

Werkwijze

Aan de top is feedback krijgen en off-the-record sparren niet altijd mogelijk. Daar spelen immers tegenstrijdige belangen. Van mij als executive coach kun je verwachten dat ik je in de spiegel laat kijken. Je vastgeroeste gewoonten en je leerpunten komen daarbij natuurlijk aan de orde. Ook komen je sterke punten weer volop in het licht te staan. Daarnaast kun je met mij in vertrouwen zaken bespreken die nog niet uitgekristalliseerd zijn of zaken die binnen het bestuur of de organisatie gevoelig liggen.

We gaan doelgericht aan het werk met je vraag. Geen rituele dansen, we beginnen met wat zich aandient. Ik ben direct en zorgzaam in het teruggeven van wat ik ervaar, zie en hoor. Ik spreek je taal en ik kan me snel in je werkwereld inleven. Ik laat je zien wat het effect is van je denken en doen. Tijdens het traject vind je de kern van je vraag en weet je wat nodig is om een volgende stap te maken.

Soms stel ik alleen vragen, soms ben ik gids of leraar. Ik ben praktisch; mocht er iets nodig zijn, dat je niet bij mij kunt vinden dan weet ik de weg in het doolhof van bureaus, consultants en organisatiehulp. Meestal heeft een traject een doorlooptijd van een paar maanden, drie tot zes gesprekken, maar je kunt uiteraard op ieder moment beslissen om te stoppen. Als we elkaar eenmaal kennen, kun je ook onregelmatig voor een update komen. De coaching is in Hilversum of op een plek die je beter uitkomt.

Saskia Teppema is associated EMCC/NOBCO – senior practitioner – werkt volgens de gedragscode en leveringsvoorwaarden van de NOBCO. (www.nobco.nl )

Supervisie en Workshops voor coaches, trainers en begeleiders

Supervisie is een energiek en onmisbaar instrument om professioneel in je werk te blijven staan. Persoonlijke en professionele ontwikkeling is nodig om je scherp te houden op je eigen thema’s en dat is nodig voor de kwaliteit van je werk. Het is ook een manier om je kennis op te frissen en om nieuwe inspiratie op te doen. Saskia faciliteert groepen of groepjes professionals met een breed scala aan werkvragen.

In de supervisie kun je ervaren hoe je in toenemende mate jezelf als instrument ‘vrij’ kunt inzetten. Collega’s zijn daarbij van onschatbare waarde. In de supervisie leert iedereen. Ook degene die geen vraag inbrengt. Achteraf blijkt altijd dat belemmerende overtuigingen of oude gevoelens toch de vrijheid in de weg staan. Heerlijk om die weer op te ruimen.

Het programma van de Supervisie wordt bepaald door de vragen van de deelnemers, de aanpak is gebaseerd op acceptatie van wat er speelt en de behoefte aan transformatie. Reflectie, meditatie, onderzoek, bekende modellen zoals TA en het toepassen van de toolbox zijn al naar gelang methodes om effectief te werken.

Meer weten over SUPERVISIE? Vul het contactformulier in of bel.

Workshops

Naast de reguliere supervisie geef ik ook een open workshop waarin twee thema’s centraal staan: Projectie en Overdracht. Op deze twee elementen, die in iedere relatie spelen en die cruciaal zijn in een coach – of trainersomgeving, krijg je in de workshop een dieper inzicht. Zinvol en goed voor al je relaties, professioneel en persoonlijk.

Lees verder

Workshop Overdracht en Projectie in Hilversum

Data workshops in 2016:

- Vrijdag 29 januari

- Donderdag 25 februari

- Dinsdag 29 maart

- Vrijdag 22 april

- Donderdag 19 mei

Voor professionele coaches, trainers en procesbegeleiders

Deze masterclass is ontworpen als aanvullend onderdeel op opleidingen voor trainers, coaches, opleiders, begeleiders, artsen, hulpverleners, counselors. Heel geschikt als invulling van een supervisiedag of een opfrisdag. Deze beproefde methodiek vormt een onmisbare aanvulling in de gereedschapskist van professionals.

Voor aanmelden en meer informatie neem contact op.

Doel van de workshop:

Hoe je als professional in begeleiding van mensen optimaal kunt dienen en vanuit rust je eigen thema’s professioneel kunt inzetten.

Voorbeelden van vragen:

Coaching voor professionele gesprekspartners

Uitgangspunt:
Als professionele gesprekspartner ben je verantwoordelijk voor het proces en de relatie met de mensen met wie je werkt. Daarnaast weet je dat gedrag altijd gedrag beïnvloedt.

Deze twee uitgangspunten vormen de basis van de workshop. Er wordt dus altijd iets ‘overgedragen’. En jij kunt daar als professional gebruik van maken als je je bewust bent van de impact en het effect daarvan.

Deelnemers die deze workshop volgen, zijn professionele coaches. Het is dan ook niet voor niets een Masterclass: je hebt al veel bagage en toch blijven er altijd lastige momenten in het gesprek die triggers veroorzaken. In de workshop leer je een methodiek waardoor het coachgereedschap dat je al hebt, een steviger basis krijgt. Je leert een unieke combinatie van scherpte enerzijds en liefdevolle aandacht anderzijds.

In de Masterclass gaan we uit van vragen waar je in je praktijk tegenaan loopt. De thema’s die daaronder liggen, zijn in de vroege jeugd ontstaan. In de vorm van ‘triggers’ worden ze wakker geroepen in het Hier en Nu. De thema’s leven met je mee tot je er bewust afscheid van neemt. Deze z.g. ‘overdrachtsthema’s’ kunnen je behoorlijk dwarszitten. In deze masterclass leer je hoe je ze opspoort en hoe je ze transformeert. Resultaat? Vrijheid voor jou, topkwaliteit in je werk.

Wat is overdracht en tegenoverdracht?

Overdracht is letterlijk: iets overdragen van een oude situatie op de huidige. Iets wat niet van deze situatie is, maar wel doet denken aan iets van vroeger of van een andere situatie, dat verstorend meespeelt in het hier en nu. ‘Overdracht’ is er altijd: het verschil tussen een gewoon gesprek –op intuïtie of vol goede bedoelingen – en een professioneel gesprek is dat de gespreksleider met deze overdracht, van hemzelf én de ander, kan dealen en dus niet in de ‘tegenoverdracht’ terecht komt.

De achtergrond van overdracht stoelt op het idee wij vaak bezig zijn met het niet willen erkennen van het gevoel van onvolmaaktheid. Dat wordt onbewust een overtuiging die het gevoel oproept niet goed genoeg te zijn. Deze onzekerheid willen we niet voelen en we gaan dat compenseren met iets dat in de overlevingsstrategie vast is komen te zitten. Dat is een gewoonte geworden, een denkpatroon, een activiteit of een verslavend patroon als te hard werken, alcohol, drugs of andere verslavende bezigheid. Of het gaat zitten in het zoeken naar bevestiging van een ander mens, zoals in een liefdesrelatie.

Opbrengst

Professionele gespreksleiding - Rust en vrijheid in het gesprek –

Het doel is om je te bevrijden van de verstorende elementen, die zich als een soort verslaving, op een subtiel niveau in je lijf en denken genesteld hebben.

Je leert hoe je het relatief eenvoudige gereedschap kan toepassen om de lastige spelden uit je emotionele hooiberg te halen want daarmee krijg je de kern van je ‘overdracht’ te pakken.

Programma

Locatie: Hilversum

Investering: € 150,- per dag (excl. BTW). Inclusief heerlijke biologische lunch, koffie, thee, lekkers.

Ontvangst: 9.30 uur met koffie, thee, appeltaart

Start: 10.00 – Einde: 16.30

Extra: literatuur tips, films, wandelen, yoga.

Maximaal aantal deelnemers: 12

Voor wie?

Trainers, coaches, therapeuten en procesbegeleiders.

Trainer: Saskia Teppema

Referenties:

‘Het werken met Saskia heeft voor mij een grote positieve impact. Ik ervaar deze workshop als meer dan een geschenk. De prettige en veilige sfeer en het delen van elkaars treffende verhalen bruisen lang in mijn herinnering en doen hun werk. Gelukkig worden door af te rekenen met onware verhalen is voor mij een betoverend mysterie, ik blijf de triggers en verhalen volgen, eigenlijk een onvoorstelbaar leerproces.‘
Ing. HLM Friederichs, procesbegeleider

‘Saskia wist met haar heldere, rustige begeleiding tot de kern te komen van mijn probleem. Vaak was mijn ervaring vertroebeld geweest door een oude ervaring. Door het werken in de groep kon ik dit oplossen zodat ik me direct vrijer en rustiger voelde in de groep.’
Annemieke Rozemond, burn-out coach.

‘Ik vond je bijzonder prettig als workshop-docent en heb veel nieuwe inzichten op kunnen doen. Met name het feit dat je een ongedwongen/ontspannen sfeer combineert met een scherpe analyse en kritische houding, maken de gesprekken erg interessant.’
Arvid Buit, executive coach

‘Gisteravond was de ‘Masterclass Overdracht’ onder begeleiding van Saskia, hier in de Noarder Pleats. Het was een heel mooie bijeenkomst, positieve sfeer, goede opkomst en actieve inzet van alle aanwezigen. Saskia heeft het boeiend en fantastisch uitgelegd en begeleid en laten zien hoe je met overdracht kunt werken’.
Margje Duursma, trainer en coach

Meer informatie? Neem contact op!